perjantai 29. tammikuuta 2021

Kansainvälistä tomaatti harrastusta

 Aina välillä mietin kun katselen siemenvalikoimia kaupassa,että kuinkahan moni edelleen käyttää pelkästään valikoimia mitä löytyy lähimmästä siemenhyllystä?Aika moni varmaankin,kun katsoo kuinka nopeasti hyllyt tyhjenee.Itse haluan joka vuosi jotain uutta ja mielenkiintoista kasvatukseen.mutta tuumiessa kannattaako 7 siemenestä maksaa lähes 10e,niin tuntuu kyllä hurjalta omasta mielestäni.Meidän kasviharrastajien mailma on täynnä pelkokuvia viirustaudeista,kasvin tuhoojista ja voi niin monenlaisista uhkakuvista.Onko harrastustoiminta riski vaiko rikkaus,sen voi jokainen päätellä itse sillä...

Joka kevät myös alkaa näkymään postauksia kaupan tomaattisiivusta ja kuinka runsaana siemenet itävätkään.Harrastus se on tietämättömänkin harrastus.Nyt en halua lähteä luetteloimaan varoituksia, sillä niitä näkee aivan riittävästi.Täytyy myöntää että vaikka en asiasta saarnaakkaan, vastuullisena harrastaja luen saatavissa olevaa tietoa ahkerastikin.Itseä ei myöskään houkuttele kauppojen vihannes hyllystä saatavat siemenet ja aika vähäisessä mittakaavassa myös siemenhyllyt.Kaikki arvostus kuitenkin kotimaisille yrittäjille jotka meille tuottaa valikoimaa.Pidän itseäni siinä mielessä oman tieni kulkijana että en usko mikinkään absoluuttiseen totuuteen, mistä kenenkin kannattaa siemenet hankkia(vasta aamulla kannatus mielessä tilauksen tehneenä kotimaiselle siementarhalle)

Johtuneeko omasta pohjattomasta kokeilun halusta vaiko mistä,olen päätynyt myös oppimaan kansainvälisiltä sivustoilta harrastuksesta.On mielenkiintoista seurata trendejä niin naapurimaista kuin kauempaa idästä ja lännestä.

Monien mielenkiintoistenkin aiheiden lisäksi voi tutustua myös muihin tomaattiharrastajiin ja vaihtaa siemeniä heidän kanssaan.Jos vertaa postimerkin hintaa siemenpussin hintaan on tämä melko hyvä keino kasvattaa lajikevalikoimaa,joskin ei tyystin riskitöntä.

Ensin Sinun kannattaa muistaa että harrastajaltakaan joka haluaa lähettää EU:n ulkopuolelta ei kannata vaihtaa siemeniä.(nykyinen laki) Noh! ei se mielestäni myöskään ole fiksua ebay:stä tai vastaavasta lähteestä minkä alkuperää et tiedä!-Kyllä euroopan maihinkin mahtuu riittävästi kasviharrastajia kunhan löytää heidät.Kansainvälisiä sekä eri maiden kasviharrastaja ryhmiä löytyy paljon mm.Facebookista ihan simppeleillä hakusanoilla,niiden etsinnät jätän lukijalle.

Sen sijaan ajattelin listata muutamia vinkkejä millä löytää ns.hyviä tomaattiystäviä mailmalta.



1) Aloita vaihtamis harrastus itsestäsi,eli valitse vaihtoon omia kasvattamiasi lajikkeita joiden siemenet olet säilönyt siististi fermentoiden.(fermentointi ohjeet postaan myöhemmin) Kirjaa muutamat perustiedot jotka voit jakaa vaihtajalle.Itse uskon kuvan kertovan myös paljon,se auttaa myös hahmottamaan mitä odottaa.

Niin yllättävältä kun se saattaakin kuulostaa,niin siementen vaihto muistuttaa lapsuuden tarra/pyyhekumien vaihtoa,mukaan mahtuu monenlaisia harrastajia ja joillekin tuntuu vaan se vaihtaminen olevan pääjuttu.Eli vaihdetaan jo vaihdossa tulleita/ostettuja siemeniä,tai hyvin pitkältä aikaväliltä jotta saadaan oikein pitkiä ja vakuuttavia listoja.

Omasta mielestäni ei ole väliä onko lajikelista 10 vai 1000 nimeä pitkä,kunhan tietää mitä tarjoaa vaihtoon.Itse olen huomannut taustatutkimuksen olevan jatkuvan kehityksen kohteena itsellä,sen myötä olen myös huomannut aiemmin hankkimiani siemeniä(ihan yrityksistä)olevan jotain muuta kun luulin ostavani.Niitä perinnelajikkeita tulee ja katoaa joistain nettikaupoista tiuhaan tahtiin...siitä päästäänkin taustojen tarkastukseen jota harvemmin tulee tehtyä yritysten sivuilla,mutta kannattaisi.Lyhykäisesti siis lajikenimi google hakuun ja etenkin kuvahaulla saa nopeasti mielikuvaa siitä kuinka stabiili lajike on kyseessä.Se on myös hyvä keino bongata uusia siemenkauppoja netissä.Jorinani eksyi sivuraiteille,mutta tausta tsekkaus siis kannattaa myös vaihtaessa :)

2) Taustoaja; olet siis löytänyt vaihtajan joka haluaa vaihtaa siemeniä kanssasi ja asuu Eu:ssa.Tässä vaiheessa on hyvä kysyä ovatko vaihtoon tarjotut siemenet omaa kantaa ja näissä satojen lajikkeiden vaihtolistoissa miltä jaksolta kerättyjä.Muutaman perus jutun myötä saat kuvaa vaihtajasta.Monilla sivuilla myös on toivottavaa pyytää vaihtoa alkuun julkisesti,eli siemenlistan alle.Palautetta kannattaa antaa ja sitä on myös kiva saada.Näin ryhmistä erottuu myös ne aktiiviset ja hyvät vaihtajat.

3)Oma suositukseni on aloittaa pienesti.Tämä ihan opin ja erehdyksen kautta,sillä kyllä se vain harmittaa kun näet vaivaa tutkiaksesi lajikkeita,löydät niitä mielenkiintoisia ja iloisena postittelen kauniin kirjeen vaihtajalle,saamatta mitään takaisin.Parempi on siis katsoa kuin katua! Itse käytän nykyään jo ilmoituksessa infoa että haluan vaihtaa max.15 lajiketta kerralla.Samoin olen myös sopinut ensinmäisenä vaihtokertana että postitamme molemmat kahdessa osassa siemenet.2 kirje lähtee kun ensinmäinen on vastaanotettu.-Toimii hienosti jos molemmilla on intoa vaihtaa vähän reilummin lajikkeita.Olen myös huomannut että usein nämä vaatimattomampien vaihtolistojen kanssa toimivat ovat nähneet paljon vaivaa lajikeinfoista,kokemuksista ja esim.lajin historiasta.

Mikään ei tunnu piristävän talvi-iltoja paremmin kuin kirjeiden odottelu,sekä uusilta että vanhemmilta ihanilta tomaattiystäviltä mailmalla jotka jakavat innon kasvattaa tomaatteja.

4)Kuten varmaan minun mappi intoilusta on osa huomannut pidän järjestyksestä,aiemmin kirjasin paperille lajikeinfoja tai kopioin mm.ostamien siemenien lajitietoja jotta tietäisin mitä kasvattan.Näiden listojen kaivelu satoaikaan on siksi paljon aikaa viepää,että päätin laittaa niin uudet kuin vanhatkin lajikkeet ruotuun ja kirjoitin lajikekuvauksen lisäksi mistä/milloin siemenet on hankittu.Vaikka alkujaan kyllästyin saamaan ostoissa ns.vääriä lajikkeita olen myös samalla periaatteella kirjannut vaihtajan ja vuoden,jolloin pyöriessäni kesällä kasvihuoneessa ihmetellen minkä kumman takia dwarf ruukussa kasvaa iso tavispunainen rontti,on helpompi selvittää kortista mistä tai keneltä siemenet tulivat.

Ei nyt sillä että itselle ei virheitä sattuisi,kaikille se on mahdollista.Into pitää kirjanpitoa hankkimista siemenistä osittain johtuu juurikin väärin tulleista,mutta olen myös tuuminut asiaa niin, että jos sattuisikin jonain vuonna käymään ikävästi ja joku vakavampi tauti iskisi.Olisiko ainut vaihtoehto hävittää kasvien ja mullanvaihdon lisäksi  myös siemenet,tai jos ongelman saa rajattua lähteeseen,riittää että pannaan joutuu sieltä saadut siemenet.Ehkä pitkä talvi on jo hieman päätä pehmentänyt,silti haittaakaan en tässä vaivan näössä näe, päin vastoin.Itselle vastuullisuus lähtee itsestä ennemmin kuin pelkokuvien ruokkimisesta ja on ihanaa löytää myös saman henkisiä harrastajia...

Nyt suuntaankin tarkistamaan postilaatikkoa!



Toivottavasti saitte vinkkejä siementen  vaihteluun,ja jos kysymyksiä herää vastaan mielelläni!




2 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta siemenkirjeestä ja kiitos kauniista valokuvista Fb ryhmässä, sinulla on taito kuvata. Sekä olet todellakin nähnyt paljon vaivaa lajikekertomuksista. Itse myös janoan lisää tietoa, kiva lukea.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Atsalea! Mukava saada palautetta kun näin aloittelijana ja alkumetreillä epävarmuus vaivaa hetkittäin, ja vaikka melkoinen höpöttäjä olenkin ei tunnu omalta ihan väkipakolla aiheita postata.Pikkuhiljaa ehkä se oma tyyli ja tapa löytyy...

    VastaaPoista