Annarita-Longkeeper tomaatti taustatietoja muualta:
(Lycopersicon esculentum) Italialaiset varastotomaatit, tai "pomodoro d'inverno", ovat tomaattiluokka, josta olemme yhä enemmän innoissamme. Jos et ole vielä perehtynyt niihin, ne ovat yleensä salaatti kokoisia kiinteällä paksulla lihalla jopa kypsinä. Ristikko poimii ne kypsiksi (tai vain hieman alikypsiksi) tavanomaisen tomaattikauden aikana loppukesästä alkusyksyyn, ja ne ripustetaan usein langalla suuriin rypäleisiin tai vaihtoehtoisesti asetetaan yksittäisiksi kerroksiksi puulaatikoihin, joissa on hyvä ilmanvaihto, jossa ne voivat säilyä jopa 6 kuukautta käytettäväksi syksyn ja talven läpi. Vaikka niistä puuttuu jonkin verran tomaattikauden hedelmien maun syvyyttä, ne tuovat ruokia kirkkaan happamuuden ja tuoreen tomaatin läsnäolon kauan sen jälkeen, kun näyttää siltä, että kausi on ohi, mikä monipuolistaa tomaattien käyttöä talviruokakomeroissa. Ehkä eniten kaipaamme tomaattikauden lopussa nopeaa ja helppoa Pico de Galloa, ja tämä lajike venyttää kauden vielä useita kuukausia keittiössämme.
Monet näistä pomodoro d'invernoista juontavat juurensa Italian eteläosaan (ehkä tunnetuin on 'Piennolo' Vesuviuksen vulkaanisesta maaperästä). 'Annarita' tulee meille italialaiselta ystävältämme ja kasvattajaltamme Andrealta osana 'Gusto Italiano' -yhteistyötämme Smarties.bion ja Culinary Breeding Networkin kanssa. Hänelle antoi siemenen tomaatin kaima Annarita, jonka isä ajoi junia elantonsa vuoksi ja toi siemenet Pugliasta 50 vuotta sitten, kun hän muutti pohjoiseen Padovaan.
Epämääräinen. 75 päivää.
Omat muistiinpanot:
Millään sivulla ei ole löytynyt mainintaa myyjillä muuta kuin että kasvi on jatkuvakasvuinen, kuvien selailun perusteella lajiketta kasvatetaan ainakin useampi haaraisena runkona ja tai jopa pensaana. Toivehan olisi että hedelmät kypsyisivät loppukauteen jolloin ne saa talteen, joten ajattelelin kokeilla monihaaraisena ja poistaa vain jos näyttää kasvusto menevän tukkeeseen. Hyvä sidonta lienee tarpeen kun uskoakseni kasvaa melko korkeaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti