perjantai 15. tammikuuta 2021

Tomaatin kylvöt / osa 2

 No niin,nyt on saatu siemenet itämään ja pitäisi laittaa ne multiin,mutta mihin? Mailmalta löytää jos jonkin näköistä kylvö-ja taimimultaa,turvetta,kuituja jne...mutta omassa blogissani en halua tehdä kovin kattavia vertailuta ja tutkimuksia ,sillä onhan tämä Eijan haaveita-niinpä keskityn nyt omaan tapaani sekä kylvöissä että koulinnassa.

Mainittakoon sen verran kuitenkin,että olen kyllästynyt joka vuotisiin öttiäis riesoihin taimikasvatus vaiheessa siksi päätinkin tänä vuonna jättää ostovalikoimat testaamatta.Rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin sanoa että osa syynä varmaankin oli vallitseva tilanne syksyllä jolloin yleensä haen itse suosivani turvepaalin valmiiksi kevättä odottamaan ja nyt jäi se hakematta.Tuumin myös että osassa kasveilla oli suht.turvepitoista multaa joka vaikutti hyvältä ja kuohkealta.

Nyt siis mikäli öttiäisiä ilmaantuu ja katastrofi koittaa niin katse suunnataan peiliin.

Bokashissahan kierrätään ja vaalitaan olemassa olevaa maata,ja vaikka tiedät ettei kylvöihin suositella käytettävän vanhoja multia.(tautiriskit) niin sen verran on tullut myllättyä naama kiinni omassa maassa jotta olen valmis myös tämän riskin otamaan.Toiveena olisi myös että mikäli esimerkiksi harsosääskiä ilmaantuu kierto ylipäätään auttaisi myös petopunkki populaation säilyttämisessä,jottei niitä joka vuosi tarvitsisi hankkia.


Tässä kylpyhuoneessa lämpeämässä perus aloitusruukkuja joiden koko n.4x4cm

Ne on syksyn aikaan olleet kasvihuoneessa hyllyllä ja saaneet sulaa ja pakastua kelien mukaan.

Vaikka mullalla sotkeminen onkin kivaa ja kuuluu kylvöpuuhiin,onhan se näppärä ottaa valmiiksi täytetty ruukku taimelle.

Tästä nappaan nyt tarvitsemani ruukkumäärän ja kastelen ne hyvin ennen aloitusta.

Olen valmiiksi pieneen kannuun tehnyt veden johon liotin hieman biohiiltä ja luonnon mukaista juurrutus ainetta.

Käytän yleensä vähemmän kuin suositukset sillä joka tapauksessa jatkan kastelua juuri postista hakemallani mikrobi nesteellä.

Eiköhän näillä saa rakkautta jaettua pikku taimien juurille, niin tärkeään alku taipaleeseen.

Mikrobien syöttäminen on oikeastaan ainut mitä hetkeen kasvit saavatkin.

Hyvin laimealla annoksella aloitan myös hoitamaan lehtiä,kunhan saan ne ensin ruukutettua.



Pienoiselta se mikrodwarf Lille Lise näin alkuun näyttää.

Nimikylttinä toimii namirasiasta leikattu kirkas tikku johon lajin nimen lisäksi kirjaan itämisajan.

Näitä kääpiö lajikkeita en myöskään upota kovin syvään(harvemmin muutenkaan on mitä upottaa) Siinä vaiheessa kun päästään kirsikkatomaatteihin on huima ero tuon pienen sirkkalehti vaiheen kasveilla ja niitä joutuu jo välistä kiertämäänkin ruukkuun.Kääpiöt ovat siitä kivoja että pituus kasvu on maltillista ja syvempään ehtii vielä upottaa myöhemminkin kouliessa.

Kyllä tässä Lisellä on urakkaa täyttää taimiruukku vahvoilla juurilla.

Joku voi pohtia kuinka luonnonmukaista on käyttää muovisia ruukkuja eikä kierrätys tavaraa kuten viili,jugurttipurkit tai maitotölkit.Selitys on yksinkertaisesti -ettei niitä taloudessamme tule,ja koska vuosittain kasvatan aikas isoja määriä taimia,on pakkokin maksimoida tilan käyttö,tähän auttaa samankokoisten neliön mallisten ruukkujen käyttö.Ja nämä pikku ruukut kasvattavat vielä usean taimen per kevät joka vuosi.Kierrätystä harrastan namirasioista jotka nytkin ovat säilöneet marjoja talvella ja nyt Lille Lise pääsee kavereidensa kanssa rasiaan,valoon mutta silti kansi hieman päälle laitettuna.

Ne jotka idättävät tomaatteja/chilejä lautalla tietävät varmaan myöskin että välillä siemen ei irtoa kunnolla sirkkalehtien päältä vaan muodostaa ikävän kypärän sille.

Ahkeralla sumuttelulla yritetään saada sitä pehmeämään sillä jos sitä yrittää saada itse poistettua helposti käy huonosti,itse laitan alkuun taimet omaan minikasvariin namirasian sisälle johon on helppo sumutella ja saada korkeampi kosteus.Noin viikon kuluessa siirrän ne jo tarjottimelle ja mikäli ei kypärä ole irronnut,sitten operoin ja toivon parasta.


Loppuun vielä vinkki ahkera sormisille teen juojille.(itsellä tulee näitä turhan vähän kun juon pääosin omia tee sekoituksia) eli mini potteja voi valmistaa myös käytetystä tee pussista.Kuvassa kuivanut tyhjennetty pussi jonka leikkaan keskeltä auki niin että saan kaksi potti pussukkaa. 
 

Potin vain täyttää omalla turpeella tai mullalla ja kylvää,taikka siirtää jo kylvetyn taimen siihen.Näitäkin jos jaksaa askarrella paljon saa ihan näppärän muovittoman vaihtoehdon.Ohut pussi ei ole myöskään niin herkkä homehtumaan kuin esimerkiksi sanomalehdestä tehdyt.

Myös käytetyistä kahvin suodatin pusseista voi tehdä potteja,joskin ihan näin pieneen kaliperiin ei ainakaan omat sormet väänny....

Kiitos kun olit mukana kevään aloituksessa kanssani.Palaan taas kun Lise ja kaverit pääsevät isompaan ikään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti