Yhtä varmasti kun kevät ja esikasvatukset alkavat,alkaa myös silmiin osumaan aloitukset missä haetaan pikaista apua iik! ötökkä ongelmiin tai halutaan varmistaa ettei nyt vaan joku salakavala tauti lymyä siemenissä.Itse asennoidun omasta mielestäni melko rauhallisesti tautipelkoihin,hieman samalla tavalla kuin nyt korona aikana muutoinkin elämään.Infektio astman omaavana ei tuo peikko ole tervetullut ajatus,mutta perus maalaisjärjen käyttön kanssa on pärjännyt hyvin.
Samoin ajattelen myös kasvitaudeista. On hyvä lukea tietoa riittävästi jotta osaa tunnistaa eri kasvitauteja,silti kuten sanonta kuuluu "tieto lisää tuskaa" eli ei niihin kannata likaa jäädä rypemään.Siinä helposti käy samoin kun jos lähtee netistä etsimään nuhaansa syitä ja päätyy toteemaan että se on menoa nyt!Kuolema korjaa...
No vakavasti ottain,itsellä sen sijaan kovastikkin tarttuu otsikot joissa puhutaan tutkimuksista jotka perustuvat kasviperäiseen torjuntaan.Kuten hiljattain tutkimustietoa pajunkuoren torjuvasta vaikutuksesta perunaruttoon.
Hmm...siinäpä mielenkiintoinen aihe,sillä itsekkin paju keitteitä tehnyt ja suihkutellut kasveille,joskin oma tutkittu tieto on enemmänkin kokeilevaa tiedettä kuin faktoihin perustuvaa.Kolme kovaa ainetta tulee olemaan pohdinnassa tänä vuonna,Paju,Kamomilla ja Kaneli.Miten ? sen jaan kanssanne myöhemmin.
Nyt ajattelin jakaa näppärän kasvattajan ongelmanratkaisuja luonnon mukaisesti.
Varmaan Chilin kasvattajille aiheuttaa sappikohtauksia,kuinka kasvejani rääkkäänkin,mutta minkäs teet kun sain kasvit pidettyä niin ihanan pitkälle talveen kasvihuoneessa ja vasten parempaa tietouttani päätin ne nuhanenät armahtaa kovemmilta pakkasilta ja ronttasin ne sisälle.-Jälleen niin toivorikkaana ettei tulisi hyönteisinvaasiota!
No tulihan se, sopivasti Joulun alle jolloin ei edes joutanut kasveja hoitamaan,päästen tietenkin melko pahaksi,etenkin sisällä kuivassa ja lämpimässä olevissa kasveissa. Melkoisen farmin kirvoja ja ripsiäisiä olinkin saanuta aikaiseksi ja ensinmäinen ajatus oli voi ei! kylvöt lähenee ja vihoviimeinen ongelma ratkaistavaksi!
Puu tolu kylpy ei tässä tapauksessa olisi pahitteeksi,joskin hoitokertoja joutuu toistamaan joten päädyin hieman radikaalimpaan vaihtoehtoon ja leikkasin tylysti ison vadin päällä kaikki lehdet ja isommat silmut kasveista pois...ilolla seurasin kuinka hyönteisruoka maistui kummasti pihan pikkulinnuille,taisivat olla ihmeissään mistä moinen gourmet läjä pihalle tupsahti.
Seuraavaksi harjasin pehmeällä harjalla vielä rangat,sekä purkkien kyljet.Sisään en enää reppanoita huolinut,vaan viettävät nyt aikaa viileässä ulkoeteisessä,riisuttuna mutta toistaiseksi ötököittä.Turhan viileä tuo tila on lämmössä viihtyvälle kasville,silti toisaalta se jarruttaa kasvua sopivasti ja on helpompi saada kosteaksi.
Yksi n.50 tapista jotka eteisessä... |
Luovana litkujen keittäjänä aikani tuumittua päätin tehdä keitteen kamomillasta (kasveja vahvistava) tillistä (tuoksu ei ole kirvojen mieleen) ja valkosipulista (sitä nyt vaan lisätään kaikkeen sekä hieman kasviöljyä kylkeen) Tällä litkulla olen sumutellut kasveja siitäkin huolimatta että isäntä kovasti marmattaa eteisen hajusta.
Suurin osa kuitenkin puskee jo uutta kasvua tulemaan,tässä kuvan ruukun pinnalla on hiekkaa,mutta ilokseni löysin myös mullan pinnalta puuhailemassa petopunkkeja,joiden ravinto nyt radikaalisti ehkä väheni,mutteivat kärsineet muutoin käsittelystä.
Jälleen kerran toiveikkaana hajustan eteistä ja pidän peukkuja että keväästä selvittäisiin mahdollisimman vähillä kasvimenetyksillä ja hyönteishyökkäyksiltä.
Mutta mikäli niitä tulee,ratkaistaan ongelmat! Kokeillaan,ehrehdytään ja opitaan.Luonnon aineissa on paljon käyttämätöntä potentiaalia.
Erään aamun varhaisena pohdintana tuumin muitakin kasveja joita käytetään ns.karkoittajina pihalla.Esimerkiksi samettikukka,mihin muuhun samettikukan kukinnot tai vaikkapa juuret taipuisivat luonnon mukaisessa torjunnassa...ja mitä kaikkea ei ole vielä kokeiltu...
Niin paljon ihanampaa mietiskellä kukkasten,yrttien ja kasvien monimuotoista voimaa kuin pelätä tauteja ja tuhohyönteisiä...kaikkeen löytyy ratkaisu kun sen vaan keksii.Aurinkoista kevään odotusta kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti